Защото вашите клиенти искат да общуват с вас
на майчин език

Входяща инфо линия
Изходящи телефонни обаждания
(Потвърждаване на поръчки)
Комуникация в социалните медии
Обслужване на недоставени пратки
Chat и Email обслужване

За да сте още по-близо до вашите нови клиенти в чужбина

Входяща инфо линия

С тази услуга вашият електронен магазин е по-легитимен пред вашите нови клиенти в чужбина. Те ще могат да разговарят с вас винаги когато имат нужда от повече информация за вашите продукти, когато не са сигурни в това дали да направят покупка или не или за да ви попитат какво се случва с така очаваната от тях пратка.

Изходящи телефонни обаждания
(Потвърждаване на поръчки)

Покажете на вашите клиенти, че те са важни за вас и минимизирайте процента на недоставени пратки. Как? Като се свържете с тях преди да обработите пратката. Ние ще ги попитаме за детайли по адреса, ще ги информираме коя е куриерската фирма и кога ще ги посети и не на последно място ще им дадем възможност да купят още нещо.

Комуникация в социалните медии

Какво е едни електронен магазин без да присъства и без да се рекламира в социалните медии? Нашите колеги от отдел "Клиентско обслужване" ще отговарят на съобщения, ще приемат поръчки от там и ще се грижат за вашия отличен имидж в тези така популярни канали за продажба.

Обслужване на недоставени пратки

Някои електронни търговци смятат, че с изпращането на пратката работата им по тази продажба е приключила. Да, но не точно. Част от пратките се доставят при първо посещение, а други остават в куриер за втори опит или в куриерски офис "до поискване". Ако не се свързвате с получателите на тези недоставени до момента пратки рискът те да останат неразнесени и да се върнат нараства. За това ние ще се обаждаме на тези клиенти с цел да организираме второ посещение на посочения от тях адрес, да пренасочим пратката или да ги подканим да посетят избран от тях куриерски офис.

Chat и Email обслужване

Ако вашият сайт предоставя на клиентите ви възможност за чат на живо ние ще сме от другата страна за да им съдействаме и отговорим. Ще отговорим според вашите указания на всеки получен email, независимо дали са крайни клиенти или корпоративни клиенти, които търсят нови партньорства.

Направи запитване