Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

Доставка на онлайн поръчки и пратки извън домашния или работен адрес.

Sep
01

Вижте какво дискутират Светлозар Димитров и Никола Илчев за най-ефективните локации за доставка на онлайн поръчки в чужбина.

Стандартният метод за доставка на онлайн поръчки до домашен или работен адрес е най-разпространеният начин, по който онлайн търговците доставят пратки до своите крайни клиенти. През последните години, обаче, се забелязва друга тенденция.

 

Алтернативните методи за доставка на пратки от онлайн магазини, за които говорят Светлозар Димитров и Никола Илчев във видеото, отдавна са широко разпространени в България, а и стават все по-привлекателни за потребителите в Централна и Западна Европа. Това мотивира много онлайн търговци да ги включат като опция за доставка, както и редица компании в куриерския бранш да инвестират време и ресурси за изграждането на този тип мрежи.

 

 

 

Алтернативни методи за доставка на онлайн поръчки и пратки от онлайн магазини.

През изминалата 2020 Европейския Съюз (включително UK) за първи път преминава прага от 10 милиарда B2C пратки. 

 

Прогноза на експертите от Last Mile Experts е, че в следващите 5 години обемите пратки ще се удвоят, а само до 2030 ще се удвоят отново.

 

Огромният ръст в онлайн търговията в последните години налага нуждата онлайн търговците да потърсят по-ефективни и по-изгодни начини за доставка вместо доставките до адрес от мобилен куриер, които да посрещнат високите обеми от пратки на международно ниво. Те могат да се обособят в 3 групи.

Доставки до куриерски офис. 

Среща се още и като “малка куриерска рецепция” – това са всички офиси на куриерски компании, които позволяват доставката на пратки за 1 работен ден. Друго предимство на куриерските офиси е възможността им да обслужат много повече пратки на дневна база, отколкото може да обслужи 1 куриер с микробус.

 

Pick up – Drop off (PuDo) локации.

Този термин обхваща всички локации, които нямат статут на куриерски офис, но имат куриерски софтуер, функционират като част от мрежата на определен куриер или куриери и играят ролята на приемо-предавателен пункт за пратките от онлайн магазини към техните получатели. Такива локации могат да бъдат локални книжарници, бензиностанции, супермаркети и др.

 

Автоматични пощенски станции (АПС)

Разпространени са още като автомати, праткомати или “lockers” и представляват автоматизирани конструкции от шкафчета с различен размер, които са с фиксирана локация с голяма обща вместимост. Всяка вечер те биват зареждани с пратки, а през деня получателите им могат да си ги вземат и платят в удобно за тях време без участието на служител от куриерската компания.

 

Защо доставките извън домашния или работен адрес са 3-4 пъти по ефективни за онлайн търговците?

По-високата ефективност се явява като следствие на 5 пъти по-високия дневен капацитет за обслужване на пратки от страна на PuDo морежите, локър локациите и/или куриерските офиси. Това е ключово както за куриерите и интеграторите на куриерски услуги, какъвто е euShipments, така и за получателите.

 

Средният дневен капацитет на 1 куриер с микробус или автомобил е около 200 пратки. Броят зависи от града, в който доставя, района, трафика, както и колко пратки може да предаде на всяко спиране. 

 

За сравнение, ефективността на 1 куриерски офис с 2-ма служители е до 4 или 5 пъти по-висока, тъй като той може да обслужи около 1 000 пратки за 1 ден. При локърите, в зависимост от локацията и размера, ефективността може да бъде неограничена, тъй като не изисква назначаването на персонал. 

 

Този тип мрежи са единствената алтернатива и единственият начин да се посрещнат и обработят очакваните завишения в обема от международни B2C пратки.

 

Какви са реакциите от страна на куриерските компании и интеграторите на куриерски услуги като нас?

Водещите куриерски компании в Европа и света инвестират в разработването на подобни алтернативни мрежи. Ние вече интегрирахме този тип доставки за нашите настоящи и бъдещи клиенти, което ни прави първата българска компания, която предлага подобна опция за доставка от онлайн магазини в България до техните получатели в чужбина. 

 

Така всеки онлайн търговец може да предостави възможността всеки получател сам да избере дали да получи стоките, които е поръчал, до посочен адрес, или до конкретна PuDo или АПС локация. 

 

Благодарение на усърдния труд на нашия IT екип, разполагаме с близо 36 000 алтернативни локации за доставка в ЕС, които са напълно интегрирани в нашата мрежа и вече са достъпни за нашите клиенти:

 

 • 💠 Франция – над 11,000 PuDo локации
 • 💠 Полша – над 16,000 Locker локации 
 • 💠 Румъния – над 1,500 PuDo и Locker локации
 • 💠 Унгария – над 700 PuDo и Locker  локации
 • 💠 Чехия – над 5,000 PuDo локации 
 • 💠 Словакия – над 1,300 PuDo локации

 

Защо алтернативните методи за доставка на онлайн поръчки са по-предпочитани?

Предимства съществуват както за онлайн търговците, така и за техните крайни потребители. 

 

Потребителите:

 • 💠 Не чакат куриера и не се съобразява с часа на посещение.
 • 💠 Получават по-евтина цена на доставка.
 • 💠 Знаят предварително какво ще бъде транзитното време.

 

Онлайн търговците:

 • 💠 Оптимизират разходите си за транспорт с до 30% и могат да бъдат по-конкурентни, предлагайки безплатна доставка или намаления от цената на продуктите си. 
 • 💠 Си гарантират сигурност на доставките. Пратката от АПС или PuDо мрежа се получава лично след като получателят се идентифицира чрез ПИН/QR код, а по този начин се избягват рекламациите за предплатени, но неполучени пратки.

 

Гледайте цялото видео, за да научите още за начина на функциониране на този тип алтернативни доставки, както и за техните преимущества пред стандартните доставки до адрес. 

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни или Facebook страницата, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Свържете се с нас по телефон или чрез формата за запитвания по-долу, за ви предложим най-предпочитаните опции за международни доставки на онлайн поръчки и пратки в Европа.

 


Бетина Благовестова

Отдел "Финанси и счетоводство", euShipments
Имате въпрос?