Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

Кои са e-Commerce трендовете, които ще бъдат водещи през 2022

Feb
10

Какви са тенденциите за развитие на e-Commerce сектора през 2022 и как онлайн бизнесът ви може да бъде още по-успешен? Научете повече! >>

През последните 2 години станахме свидетели на това, как редица бизнеси от различни сфери претърпяха драстично понижаване на резултатите, докато e-Commerce секторът се развива главоломно, а масовата дигитализация завладя целия свят.

 

Ускореното развитие на онлайн търговията вещае множество възможности за онлайн търговците, тъй като e-Commerce услугите претърпяха много промени в посока по-високо удовлетворение на потребителите, които поръчват онлайн, и по-комплексно обслужване на онлайн бизнесите, които продават и доставят на международно ниво.

 

Днес ще разгледаме някои от тези изключително важни направления, които отбелязаха голямо развитие през 2021 г., а и ще продължат да се развиват през новата 2022 г.:

 

 • 💠 Маркетплейси и платформи за онлайн търговия.
 • 💠 Безплатни модулни интеграции с e-Commerce платформи. 
 • 💠 Пълен цикъл от фулфилмънт услуги.
 • 💠 Интегратор на куриерски и фулфилмънт услуги.
 • 💠 Доставка извън домашния или работен адрес.

 

Прочетете статията, за да научите как да превърнете своя онлайн магазин в успешен международен e-Commerce бизнес.

Маркетплейси и платформи за онлайн търговия.

Маркетплейсът е един вид онлайн магазин, където множество онлайн търговци могат да добавят своите стоки и да ги продават на вече изградената аудитория на съответната платформа, възползвайки се от сигурен трафик от потребители. Примери за маркетплейси са eMAG Marketplace, Amazon, eBay, AliExpress. Някои търговци използват този канал за продажби като основен, а други го използват като допълнителен към техния собствен онлайн магазин. И в двата случая те се радват на няколко ключови предимства:

 

 • 💠 Продуктите им са изложени пред по-широка аудитория, която в много случаи е сегментирана.
 • 💠 Онлайн магазинът получава допълнителен международен трафик.
 • 💠 Минимизират се разходите за изграждане на онлайн магазин, за маркетинг и SEO, за плащания, такси и пр.
 • 💠 Не се изискват технически познания или наличието на IT отдел, който да създаде и поддържа онлайн бизнеса.
 • 💠 Съществуват и безплатни интеграции за маркетплейс платформи, които осигуряват пълна автоматизация на логистичните и финансовите процеси.

 

Другият канал за онлайн продажби, към който се насочват все повече онлайн търговци през последните години, е чрез т.н. SaaS платформи за онлайн търговия като Gombashop. Причините това да бъде най-предпочитания избор на онлайн търговците са много:

 

 • 💠 Изключително лесно и бързо изграждане на онлайн магазин без технически познания или IT екип.
 • 💠 Много повече възможности за персонализация и контрол в сравнение с маркетплейсите. 
 • 💠 Изключително ниски месечни разходи под формата на абонамент или комисионна.
 • 💠 Наличието на множество вградени инструменти, които да оптимизират процесите в онлайн магазина, свързани с плащания, клиентско обслужване, социални мрежи, алгоритми за проследяване на потребителското поведение, оферти, промоции, маркетинг и др.
 • 💠 Пълна автоматизация на логистиката и безплатна интеграция с готови международни куриерски мрежи.

 

Можем да обобщим, че онлайн търговците търсят начини да оптимизират работата си, да намалят разходите си, да се освободят от излишните задължения и да си спечелят повече време, в което да се грижат за брандинга, маркетинга и продажбите си, а маркетплейсите и платформите за онлайн търговия са идеалното решение.

 

Безплатни модулни интеграции с e-Commerce платформи.

Изборът на правилната платформа за онлайн продажби или маркетплейс е основополагащ, но запитвали ли сте се как се осъществява комуникацията между вашия админски панел, където се появяват всички нови онлайн поръчки, и куриерите, които доставят вашите пратки? Опциите са няколко:

 

Ръчна обработка.

Един от тях е да обработвате всички онлайн поръчки ръчно, да генерирате товарителници и да подготвяте пратките си сами или да назначите служители, които да поемат тези времеемки задължения. Целият този процес обикновено не е предпочитан от търговците, защото отнема много време и ресурси, а възможността за допускане на грешки е доста голяма. 

 

Plug-In

Вторият е да използвате куриерски инструмент (plug-in), който е вграден в част от платформите за онлайн търговия. Но в този случай сте силно зависими от платформата и куриерската компания, която сте избрали, тъй като изключително рядко куриерите са разработили подобен инструмент за всички възможни платформи. В този случай нямате и гаранция, че държавите, до които доставяте или планирате да доставяте в бъдеще, се обслужват от куриерската компания.

 

С други думи – задължени сте да изберете комбинация от платформа, куриер и държави за доставка, които могат да взаимодействат помежду си, независимо дали условията, качеството и възможностите за развитие ви устройват. 

 

Модули за интеграция с e-Commerce платформи

Тъй като ние сме наясно с нуждите на онлайн търговците и знаем за наличието на споменатите проблеми, които възникват при интегрирането на онлайн магазин с дадена куриерска мрежа, разработихме безплатни модули за интеграция с редица платформи за онлайн търговия. Модулите дават на онлайн търговците: 

 

 • 💠 Свобода и гъвкавост в избора на e-Commerce платформа.
 • 💠 Достъп до 27+ държави за доставка в Европа.
 • 💠 Достъп до 30+ куриерски компании, които доставят пратките.
 • 💠 Достъп до 10 фулфилмънт склада в цяла Европа.
 • 💠 Лесна и бърза интеграция за броени минути без нужда от намеса на програмист.
 • 💠 Пълна автоматизация на обработването на поръчките и елиминиране на риска от човешките грешки.

 

Нашите активни клиенти заложиха на хибридното решение между пълното изпълнение на API и ръчна обработка, защото то води до бърза достъпност до изградената от нас мрежа за доставка на пратки и то без да се налага онлайн магазинът да инвестира средства и време за изпълнение на интеграцията. А тези от тях, които ползват и фулфилмънт услуги, не отделят абсолютно никакво време за оперативните и административните задължения свързани с логистиката.

 

Фулфилмънт услуги за е-Commerce магазини.

Първо ще споделим какво означава фулфилмънт услугата в общия й вид, за тези от вас, които не са запознати. Фулфилмънт представлява превъзлагане на логистичните дейности свързани с функционирането на онлайн магазините. Тези дейности включват:

 

 • 💠 Транспортиране и/или приемане на стоките от производителя или търговеца.
 • 💠 Осигуряване на складово пространство.
 • 💠 Следене на стокови наличности.
 • 💠 Обслужване и изпълнение на онлайн поръчките.
 • 💠 Опаковане и изпращане към адреса на получателя.
 • 💠 Обработка на върнати или невзети стоки.
 • 💠 Комуникация с получателите на стоките. 

 

Фулфилмънт услугите са едни от най-предпочитаните услуги от онлайн търговците през последните години. Търсенето им ще продължава да се покачва, тъй като в периоди на интензивен спад или ръст в обемите, онлайн магазините не са подготвени да реагират бързо на случващите се промени. 

 

Други важни преимущества на фулфилмънт услугите са:

 

 • 💠 Складиране на стоките близо до вашите клиенти.
 • 💠 Експресна и достъпна доставка до отдалечени дестинации.
 • 💠 Професионално управление на стоковите наличности и складовото пространство.
 • 💠 Професионално опаковане на пратките.
 • 💠 Без разходи за склад и неговата поддръжка.
 • 💠 Без разходи за персонал.

 

Независимо дали имате средно по 5 или 500 поръчки на ден, фулфилмънт услугите са подходящи за вас, тъй като таксите обикновено се базират на брой обработени поръчки. Това ви гарантира сигурност и гъвкавост, защото разходите ви са пропорционални на приходите в период на понижени обеми от поръчки. В другия случай, когато броят на поръчките ви надвишава вашия максимален капацитет, то вие пропускате възможности за развитие, продажби и разочаровате потенциални лоялни клиенти. В тази ситуация фулфилмнът услугите също ще ви бъдат изключително полезни, тъй като капацитетът на големите фулфилмънт центрове е на практика неизчерпаем. 

 

Изборът на подходяща фулфилмънт локация, където да се складират и обслужват вашите поръчки, е от ключово значение, тъй като е важно тя да бъде близо до вашите крайни клиенти. Тук обаче възникват множество затруднения, когато доставяте до 2 отдалечени държави или искате да активирате нови европейски пазари, до които да доставяте в бъдеще. 

 

В качеството си на интегратор на куриерски услуги, ние интегрирахме 10 фулфилмънт центъра в нашата куриерска мрежа и правим този избор изключително лесен, защото нашите клиенти получават достъп и до 10-те склада с ключови локации чрез1 единствен договор. Така те могат да доставят до всички държави от Европейския съюз в рамките на от 1 до 4 работни дни и на цената на вътрешно-национална куриерска услуга.

 

Интегратор на куриерски и фулфилмънт услуги.

Работата с интегратор на куриерски услуги, като euShipments.com, дава на всеки онлайн търговец независимост, гъвкавост на доставките и най-работещата комбинация от куриерски и фулфилмънт услуги. Интеграторът си партнира с множество куриерски копмпании и фулфилмънт складове и предоставя всички техни услуги чрез 1 единствен договор, което носи редица позитиви на вас, онлайн търговците. Само малка част от тях са:

 

 • 💠 Доставяте с много куриерски компании едновременно, без да сте преговаряли и подписвали договор с всяка от тях поотделно;
 • 💠 Получавате преференциални условия и подписвате само 1 договор с доставчик на куриерски услуги;
 • 💠 Имате достъп до цялото портфолио от услуги на над 30 куриерски компании и 10 фулфилмънт склада, само чрез 1 интеграция;
 • 💠 Давате на получателите ви опцията сами да избират метод на доставка и с коя местна куриерска компания да получат пратките си.

 

Повече за ползите за онлайн търговците и за разликите между интегратора на куриерски услуги и класическия международен куриер можете да научите във видеото:

 

 

Можем да добавим също, че разнообразието от куриерски компании, с които работим дава достъп до нов тип алтернативни дестинации за доставка. На тях тепърва започва да се обръща внимание в европейските държави, а ние ще ви разкажем за тях по-долу.

Доставка извън домашния или работен адрес.

 

Методите за доставка на пратки от e-Commerce магазини до адрес, различен от домашния или работния, отдавна са широко разпространени в България, но едва през последната година започват да стават все по-привлекателни за потребителите в Централна и Западна Европa. Tова са:

 

Доставки до куриерски офис

Всички офиси на куриерски компании, които позволяват доставката на пратки за 1 работен ден. Предимството при тях е, че могат да обслужат много повече пратки на дневна база, отколкото може да обслужи 1 куриер с микробус.

 

Pick Up – Drop off (PuDo) локации.

Този термин обхваща всички локации, които нямат статут на куриерски офис, но имат куриерски софтуер и функционират като част от мрежата на определен куриер или куриери – локални книжарници, бензиностанции, супермаркети и др.

 

Автоматични пощенски станции (АПС)

Познати са още като автомати, праткомати или локъри (lockers) и представляват автоматизирани конструкции от шкафчета с различен размер, които са с фиксирана локация с голяма обща вместимост и не изискват присъствието на служители.

И 3-те вида алтернативни методи за доставка в чужбина се характеризират с по-ниската си цена за доставка, по-кратките транзитни времена и по-голямата сигурност при предаването на пратките. Благодарение на тези шипинг методи можете да бъдете още по-конкурентни в международните продажби и доставки.

 

Осигурете бърз и лесен растеж на своя онлайн магазин.

Бъдете предприемчиви и отворени към новостите в e-Commerce сектора, за да изпреварите конкуренцията и да се радвате на по-добри резултати в края на 2022г., но също и за да сте готови за непредвидени обстоятелства. Динамиката и интензитета, които са характерни за онлайн търговията към момента могат да ви поставят в неприятни и трудни сигуации. 

 

Доверете се на 9-годишния ни опит и експертиза в международните доставки и ни изпратете запитване, за да ви предоставим най-работещата комбинация от фулфилмънт и куриерски услуги, конкретно според спецификите на вашия онлайн бизнес.

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни или Facebook страницата, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Свържете се с нас по телефон или чрез формата за запитвания по-долу, за ви предложим най-предпочитаните опции за международни доставки на онлайн поръчки и пратки в Европа.


Лора Димитрова

Управпляващ съдружник, euShipments.com
Имате въпрос?