Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

Как UWEAR оптимизираха своите куриерски доставки в Европа с euShipments.com?

Sep
07

Научете как чрез автоматизацията ни с еMAG и експресните ни куриерски доставки UWER продават по-конкурентно в чужбина.

С главоломното развитие на електронната търговия през последната година всеки онлайн търговец търси начини да вземе максимума от възходящия тренд, да оптимизира бизнеса си или да завладее нови европейски пазари. 

 

UWEAR са отличен пример за бързо развиващ се семеен онлайн магазин, който се превръща в международен бизнес, реализирайки продажби в България, Румъния, Унгария и Германия. Те довериха поръчките и пратките си на нас, euShipments.com. 

 

UWEAR са българският партньор на световно известни марки за оригинални, лицензни детски стоки с безупречна репутация. Те си партнират с LEGO® Wear, част от голямото LEGO семейство, Minecraft, Fortnite, Harry Potter и други. За тях е важно да поддържат висок стандарт на обслужване, безупречна репутация и висока клиентската удовлетвореност. Доволните им клиенти са най-големият им актив и обръщат специално внимание на всяка доставка.

 

Тези техни ценности налагат нуждата им от качествено клиентско обслужване и най-добри условия за техните клиенти при доставката на всяка една стока, което ги доведе при нас.

 

Защо UWEAR довериха своите куриерски доставки на нас, euShipments.com?

 

В продължение на повече от 2 години с UWEAR се срещахме на различни форуми и конференции за електронна търговия, което ни позволи да проведем множество разговори с техния екип на тема бъдещото ни партньорство. В тях ние успяхме да идентифицираме възможностите за оптимизации и да им предложим работещо решение, спрямо техните индивидуални нужди. 

 

 

 

Благодарение на дългогодишния си опит в обслужването на онлайн магазини, ние бяхме наясно пред какви оперативни проблеми ще бъдат изправени по пътя на своето бъдещо развитие, когато обемите от пратки започнат да растат. Въпреки това, дълго време техният екип отлагаше старта на съвместната ни работа, тъй като вече имаха сключени договори с други доставчици на куриерски услуги.

 

С разрастването на онлайн бизнеса обаче, UWEAR установиха нуждата от оптимизация на различни процеси от логистиката си:

 

  • 💠 Функционална интеграция с техния клиенски профил в eMAG Marketplace, за да обработват поръчките си по-бързо и безгрешно.
  • 💠 По-висок % на доставените поръчки с покритие в няколко европейски държави.
  • 💠 Достъпни платежни методи, които да предоставят на своите клиенти.
  • 💠 Разнообразие от методи за доставка до различни дестинации в Европа. 
  • 💠 Разпознаваеми куриерски компании, които да извършват доставката до техните клиенти в чужбина. 

 

Как оптимизирахме международните куриерски доставки и процеса по обработване на поръчки за UWEAR?

 

В края на 2021г. UWEAR изпробваха за пръв път безплатната ни интеграция с eMAG Marketplace, което доведе до огромно увеличение в броят на товарителниците, които създадоха през нашия софтуер. В момент на сезонно увеличение на онлайн поръчките им покрай черния петък и коледните празници, на тях им отне само няколко дни да се убедят в това, колко време ще спестят за обработване на онлайн поръчки и генериране на товарителници. Така те успяха да се убедят в ефективността на нашите услуги и от този момент сключихме партньорски взаимоотношения. А ето и как функционира самата интеграция:

 

 

Партнирайки си с нас, UWEAR получиха достъп до целия спектър от куриерски услуги на най-разпознаваемите куриерски компании в България, Румъния, Унгария и Германия.

 

Най-голямата полза за тях е, че използват преференциални условия за доставки и до 4-те държави, без да се договарят условията си индивидуално с различни чуждестранни куриерски компании. Това им спестява много време и ресурси, тъй като те контактуват само с нас, а ние гарантираме за качеството на всяка доставка, независимо кой куриер я извършва. 

 

Екипът на UWEAR се впечатли също и от това, че те имат на разположение поне 2 независими опции за сухопътна доставка до всяка от изброените държави, а активната опцията за наложен платеж в България, Румъния и Унгария им даде спокойствието, че ще отговорят на нуждите на своите клиенти, които предпочитат този платежен метод. 

 

Каква е обратната връзка на UWEAR?

 

Ние активно се интересуваме от обратната връзка на нашите клиенти, за да сме сигурни, че им предоставяме най-високо качество на услугите. След първите няколко месеца, в които те използваха нашите услуги, от онлайн магазина ни споделиха, че един от най-важните за тях аспекти в нашето партньорство е софтуера за интеграция с техния търговски профил в eMAG Marketplace.

 

Това, което ги улеснява най-много е, че управлението на техните поръчки е изключително лесно, а цялата информация за техните пратки и парични потоци е събрана на едно място – в нашия клиентски панел. Той е напълно синхронизиран и интегриран с техния търговски профил в eMAG Marketplace, благодарение на безплатните ни модули за интеграция с eCommerce платформи. Интеграцията автоматизира процеса по обработка на онлайн поръчки и генериране на товарителници, което спестява на онлайн бизнеса ценно време. 

 

Как UWEAR спестиха излишните си разходи от финансови услуги и транзакции? 

 

За всеки онлайн бизнес с висок приоритет е да минимизира излишните си разходи при активиране на нови пазари, а с нас това е лесна задача. Както всички наши клиени, така и UWEAR, вече спестяват от разходи за наложен платеж, банкови такси и превалутирания, благодарение на разработения от нас модел на събиране, превалутиране и изплащане на сумите, инкасирани от наложен платеж. 

 

Те се възползват и от фиксирана такса за наложен платеж и получават средствата си: 

 

  • 💠 В избрана от тях разплащателна сметка.
  • 💠 В избрана от тях валута.

 

UWEAR си гарантират ускорен и лесен растеж на международни пазари, само с 1 договор с интегратор на куриерски услуги в наше лице.

 

Сключвайки партньорски отношения само с нас, UWEAR доставят успешно своите пратки до международни пазари с различни доказани куриерски компании. Но освен това, по този начин те си отварят и множество възможности за бъдещо развитие.

 

Те ни се довериха да бъдем техния All-In-One логистичен партньор докато завладяват нови европейски пазари, защото ние можем да осигурим редица предимства по техния път на развитие:

 

  • 💠 Над 600 метода за доставка до 27 европейски държави;
  • 💠 Международна мрежа за куриерски доставки в партньорство с над 40 доказани куриерски компании;
  • 💠 Фулфилмънт услуги в 11 фулфилмънт центъра на ключови локации в Европа;

 

Ние сме готови да бъдем до тях, каквото и да им предстои в бъдещето. С всички тези предимства активацията на нови европейски пазари за тях се случва изключително бързо и без нужда от договаряне на оперативни и ценови условия с нови куриерски компании, тъй като те вече са част от нашата международна мрежа за куриерски доставки.

 

Оптимизирайте и вие куриерските си доставки и завладейте нови европейски пазари с euShipmetns.com

 

За да си гарантирате конкурентоспособност и ефективност на куриерските доставки в България и Европа, свържете се с нас или ни изпратете запитване, а ние ще ви изпратим персонална оферта, която е базирана на спецификите на вашия бизнес.

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни или Facebook страницата, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Свържете се с нас по телефон или чрез формата за запитвания по-долу, за ви предложим най-предпочитаните опции за международни доставки на онлайн поръчки и пратки в Европа.


Бетина Благовестова

Отдел "Финанси и счетоводство", euShipments
Имате въпрос?