Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

Как да подготвим своя онлайн магазин за предстоящия Черен петък?

Nov
15

Какви логистични проблеми възникват около натоварения Черен петък и какво е тяхното решение. Научете повече. >>

По традиция т. нар. Черен петък се провежда в петъка след Деня на благодарността, като в последните години кампаниите „Черен петък“ продължават цяла седмица – последната седмица на ноември. Тази година много онлайн и физически магазини стартират своите намаления дори по-рано – още в средата на месеца.

 

В Европа Черният петък е сравнително нова инициатива, която не предизвиква такова масово вълнение като в САЩ например. Но това определено е един от най-натоварените периоди от годината за онлайн търговците. Тук ще разгледаме най-често срещаните проблеми за онлайн магазините, които възникват в този период, както и решения, базирани на нашия дългогодишен опит.

 

Забавяне на пратки

 

Логично покрай засиленото пазаруване, между предстоящия Черен петък и Коледно-новогодишните празници се случват най-големите забавяния в доставка на пратки. Най-често се наблюдават два основни вида – забавяне в обработката на поръчката и забавяне в процеса на доставка.

 

Забавяне в обработката на поръчката

 

Такъв тип забавяне е причинен от недостатъчен оперативен капацитет, когато онлайн магазините използват собствени складове. Най-доброто решение е използването на фулфилмънт услуги с неизчерпаем капацитет. С тях се гарантира навременнo изпращане на постъпилите поръчки, както и значително се намалява възможността от човешки грешки при подготовката на всяка пратка. Освен това възлагането на този процес на трети страни дава възможност на онлайн търговците да се фокусират върху генерирането на повече продажби и управлението на своя бизнес.

 

Забавяне в процеса на доставка

 

В този период от годината куриерските компании са затрупани с доставки, като в много случаи се наблюдават недостатъчна гъвкавост на процесите и липса на персонал, който да се справи с натоварването. Ако използвате услугите само на една куриерска компания, е много вероятно да възникне забавяне в доставката на вашите пратки. Решението е да имате поне един алтернативен куриер за всяка държава, в която осъществявате продажби.

 

Незавършени поръчки

 

При по-големи обеми от поръчки около интензивния Черен петък процентът на така наречените „изоставени колички“ също е по-висок. Причините може да са най-различни, но нашият опит показва, че има няколко основни фактора за това явление.

 

Разнообразие на методи за доставка

 

Липсата на удобни методи за доставка е водеща причини за незавършени онлайн поръчки. Опциите за доставка до личен адрес и до куриерски офис отдавна вече не гарантират конкурентоспособност, особено в Централна и Западна Европа. Все по-предпочитан метод е доставката до автоматична пощенска станция (Parcel Locker) или партньорски точки за достъп (PUDOs). А ето и някои факти:

– До края на 2021г. в Европа вече имаше над 336 000 Parcel Lockers, като от 2019 насам се наблюдава 40% ръст на използването им.
– Полша – 50% от доставките са до Parcel Lockers.
– Франция – 64% от доставките са до PUDOs.
– Чехия – 40% от доставките са до PUDOs
– Словакия – 50% от доставките са до Parcel Lockers и 30% до PUDOs

 

Опция за безплатна и експресна доставка

 

Друга причина за незавършени поръчки е липсата на безплатна доставка. Повечето онлайн магазини предоставят безплатна доставки за всички поръчки или такива над определена сума. Потребителските нагласи са изградени върху тази практика и липсата на безплатна доставка се превръща в причина за отказ от покупка.
Експресна доставка е още една опция, която е особено ценна и приложима за спешни поръчки покрай празниците. Ако не предоставяте такава услуга за своите онлайн продажби, със сигурност можете да изпуснете доста поръчки.

 

Опция за наложен платеж

 

Допълнителен начин да намалите значително броят на незавършените поръчки е да предоставите опцията Наложен платеж. Въпреки че в днешно време онлайн плащанията са доста разпространени, все още голям процент онлайн потребители искат да заплащат своите поръчки при доставка. А ако няма подобна опция във вашия онлайн магазин, те ще предпочетат да пазаруват от друг.

 

Решение тук е използването на интегратор на куриерски услуги. По този начин разполагате с няколко алтернативни куриерски компании във всяка държава, с цялото им портфолио от методи за доставка, плюс опция Наложен платеж. Така си гарантирате и най-конкурентните цени, с които можете да предложите безплатна доставка за своя онлайн магазин, а също и експресна доставка с изгодни условия.

 

Поръчки на изчерпани продукти

 

Тук искаме да обърнем особено внимание на една ситуация, която може да се избегне напълно с правилната подготовка.

 

В пикови моменти за пазаруване като идния Черен петък често се случва да има разминаване в информацията за наличности на определени продукти. Оттам се получават поръчки на продукти, чиято наличност е вече изчерпана и доставката е невъзможна. В такива случаи използването на фулфилмънт услуги с възможност за 24/7 тракинг в реално време на наличности може да избегне този тип „грешки“.

 

Какво е решението на всички логистични проблеми, произхождащи от натоварения Черен петък?

 

За да избегнете подобни логистични проблеми, доверете своите пратки на нас! Ние сме инвестирали време и средства в проучването на водещите местни куриерски компании за всяка от 27-те европейски държави, до които доставяме пратки. Като интегратор на куриерски услуги, ние предоставяме на своите клиенти пълната гама от над 600 различни метода за доставка, което означава по-голяма гъвкавост и сигурност в най-непредвидените ситуации, по-конкурентни цени и по-бързи доставки.

 

Активна за 17 държави е и опцията Наложен платеж. В допълнение нашите фулфилмънт центрове на 12 стратегически локации в цяла Европа ви дават спокойствието, че всички пратки ще бъдат подготвени и изпратени навреме.

 

С единната ни API интеграция в реално време получавате обратна връзка за наличности на стоки във фулфилмънт складовете. А от своя страна информацията се кординира с вашия уебсайт или платформа за онлайн продажби.

 

С наша помощ получавате премиум логистични решения и си спестявате време, което да насочите в развитие на вашия онлайн бизнес. Изпратете ни запитване или се свържете с нашия търговски екип още днес – всяка консултация е напълно безплатна и ще получите персонална оферта спрямо целите и възможностите на вашия бизнес!

 

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни, във Facebook или LinkedIn профилите ни, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Нашият търговски екип е на ваше разположение за консултация и повече информация за предлаганите от нас логистични услуги за онлайн магазини.

С него може да се свържете чрез:

✆ 0700 70 755

office@eushipments.com

⌨ Формата за запитвания по-долу

Имате въпрос?