Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

euShipments и Дарик радио с нов епизод на ексклузивната рубрика за електронна търговия

Mar
09

В ефира на Дарик радио гост-експертът Димитър Димитров от Stenik коментира продажби в Румъния и региона

Продължаваме с ексклузивната ни поредица в националния ефир на Дарик радио – „Онлайн продажби и доставки в България и чужбина“. В това партньорство с Дарик радио имаме за цел да информираме българските онлайн търговци по различни въпроси, свързани с онлайн търговията, и да ги мотивираме да развиват своя бизнес както в България, така и в чужбина.

 

На 7-ми март гост-експерт във втори епизод на поредицата беше Димитър Димитров – партньор в Stenik – българска технологична компания, специализирана в разработката, поддръжката и развитието на онлайн магазини за големи брандове като Lilly Drogerie, Hippoland и Douglas и други. Мисията на Stenik е да предоставя и адаптира световни решения и ноу-хау за българските търговци, като по този начин ги прави по-конкурентни в дигиталната икономика.

В ефира на Дарик радио – Онлайн продажбите в Румъния и региона

Основна тема на разговор в сутрешния блок Дарик Кафе бяха онлайн продажбите в Румъния и региона. В компанията на Светлозар Димитров и водещите Дюзев и Райчев Димитър Димитров сподели експертната си оценка относно предпочитанията на българските онлайн търговци при продажбите в чужбина.

 

Д. Димитров коментира какви са предпоставките Румъния да е най-желан пазар на Балканите за българската онлайн търговия, а именно:

 

💠 Географска близост

💠 Висока активност на онлайн потребителите

💠 Висока средна стойност на поръчките, за сравнение – в пъти по голяма спрямо средната стойност при българските потребители

 

За някой сектори от българската онлайн търговия обаче Гърция е дори по-смислен и обещаващ пазар от Румъния. Средната стойност на поръчка в Гърция е още по-висока – близо два пъти повече спрямо Румъния. Освен това вътрешната конкуренция в страната по отношение на eCommerce е по-различна от останалите Балкани, като в същото време гръцките потребители са положително настроени спрямо пазаруване от чуждестранни търговци.

 

“Липсата на локализация не е проблем.” – коментира Д. Димитров – “Статистиките показват, че гръцките потребители пазаруват поне веднъж годишно от чуждестранни онлайн магазини.”

 

С. Димитров допълва, че подобна е ситуацията на хърватския пазар. Докато местната онлайн търговия все още не е много добре развита, след влизане в Еврозоната Хърватия е силно желана дестинация за стотици чуждестранни eCommerce бизнеси. По този начин хърватските онлайн потребители са с позитивна нагласа спрямо пазаруването от чужди брандове.

 

Д. Димитров посочи и какви са основните моменти при подготовката на онлайн търговците за продажби в чужбина:

 

💠 Технология – необходима е мултиезична и мултивалутна платформа, която да може да интегрира и местни начини на плащане за всеки един пазар

💠 Локализация – тук специфичното е, че за някои видове продукти особено важна е валидацията на текстове и термини от човек, говорещ местния език

💠 Маркетинг – в това отношение облагодетелствани са брандовете, който се фокусират над маркетинг в социалните мрежи, тъй като това е най-лесният начин за достигане до чуждестранни потребители

💠 Клиентско обслужване на местен език – това е допълнителна услуга за потребителите, която повишава доверието на клиентите от местния пазар, както и е задължителен елемент за добра конкурентоспособност на чужди пазари

💠 Логистика – за онлайн търговците това е същевременно и един от най-обезпокоителните аспекти при отварянето на нови пазари

 

“По наблюдения върху самите клиенти на euShipments логистиката е едно от най-големите притеснения на онлайн търговците.” – добавя С. Димитров.

 

Истината е, че българските онлайн търговци трябва да бъдат по-смели по отношение продажби на нови пазари, а с подкрепата на eCommerce партньори като euShipments и Stenik процесът е максимално улеснен и оптимизиран.

 

Цялата дискусия можете да чуете в приложеното по-долу видео:

 

 

Не пропускайте и следващия епизод на рубриката, само след месец и само в националния ефир на Дарик радио!

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни, във Facebook или LinkedIn профилите ни, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Нашият търговски екип е на ваше разположение за консултация и повече информация за предлаганите от нас логистични услуги за онлайн магазини.

С него може да се свържете чрез:

✆ 0700 70 755

office@eushipments.com

⌨ Формата за запитвания по-долу

Имате въпрос?