Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

Анализ на онлайн и офлайн търговията в новия епизод на радио рубриката ни

Директор Корпоративни стратегии
May
14

Какви са основните преимущества и особености на онлайн и офлайн търговията - дискусия с маркетинг директорa на брандa за спортни стоки Sport Depot

Онлайн и офлайн търговията, техните фундаментални прилики и ключови различия бяха на фокус в новия епизод на радио рубриката ни в Дарик Кафе. Той се излъчи на 9-ти май, а наш гост беше маркетинг директорът на Sport Depot – Иво Тодоров. Заедно с търговският директор на euShipments.com – Вихрен Бисет, Тодоров коментира синергията между онлайн търговията и оперирането с физически магазини – какъвто е и бизнес моделът на Sport Depot.

 

Sport Depot e водеща българска компания за онлайн и офлайн продажби на спортни стоки, част от спортния гигант Sport 2000 International. Вече над 26 години компанията предлага разнообразни решения за спорта и свободното време, с продуктов каталог от над 20 000 спортни стоки. euShipments.com е логистичен партньор на Sport Depot за Хърватия, където спортният бранд навлезе на  местния пазар само с онлайн търговия, преди да инвестира в създаването и на физически търговски локации. 

 

Онлайн и офлайн търговията – глобалната екомерс експанзия означава ли скорошна смърт за физическите магазини?

 

Тодоров и Бисет дискутираха бъдещето на търговията като цяло, както и твърденията, че постепенно онлайн търговията не само ще доминира като начин за купуване и продаване на стоки/услуги, но и ще ‘убие’ продажбите през физически магазини.

“Бъдещето на онлайн търговията е необятно. В същото време обаче физическият ритейл също ще продължи да се развива и няма да изчезне като модел. Пример дават глобални онлайн брандове, които тепърва започват да отварят и физически магазини. ” – категоричен е Тодоров. – “Наличието на физическите магазини създават доверие в бранда у потребителите.”

 

Бисет допълни тезата с примери от онлайн гиганти като Aliexpress и EMAG, които имат физически локации тип шоурум. Функцията на такива шоуруми е именно да изгради доверие у потребителите чрез визуализация на продаваните онлайн стоки. При тях пазаруването на място не винаги е възможно, но при всички случаи е налична услугата Click&Collect*. Допълнителен много важен аспект от поддържането на такива локации е да се улесни логистиката по получаване/връщане на онлайн поръчки.

 

Онлайн и офлайн продажби – комбинации и алтернативи 

 

Разговорът между Тодоров, Бисет и водещите на Дарик Кафе – Дюзев и Райчев, засегна различни сценарии за комбинация между онлайн и офлайн търговия. 

 

Класически офлайн магазини, които са започнали да продават и онлайн. 

 

Онлайн магазини, които по различни съображение отварят и физически магазини/шоуруми. 

 

Има, обаче, и вариант, в който онлайн търговците желаят да се възползват от някои предимства на физическите локации, без да инвестират в закупуване или наемане на собствени такива. Такова важно предимство, както споменахме и по-горе, е улеснената логистика – доставки, връщания и замени. 

 

Както знаете, euShipments.com разработва и оперира с логистична мрежа, включваща 14 фулфилмънт центъра на територията на ЕС. Освен за складиране на стоки и обработка на онлайн поръчки (фулфилмънт), тези центрове са на разположение на нашите клиенти като местен адрес за връщане. По този начин онлайн търговците могат да се облагодетелстват от допълнителната доза доверие у потребителите – от наличието на местен адрес за връщане на техните онлайн поръчки. А дори по-голямо предимство е значителната оптимизация на време и ресурси, която местната локация създава за процеса по права и обратна логистика на онлайн поръчки. Това и останалите ни решения са създадени именно с цел да подкрепят онлайн търговците, независимо от опита, размера или модела на техния бизнес.

Благодарим на Иво Тодоров за споделения опит и интересната дискусия за онлайн и офлайн търговия! 

 

Гледайте целия четвърти епизод на втори сезон от радио рубриката ни тук:

 

 

*Click&Collect – услуга, която комбинира онлайн пазаруване с получаване на поръчката във физически магазин или шоурум на е-търговеца.

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни, във Facebook или LinkedIn профилите ни, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Нашият търговски екип е на ваше разположение за консултация и повече информация за предлаганите от нас логистични услуги за онлайн магазини.

С него може да се свържете чрез:

✆ 0700 70 755

office@eushipments.com

⌨ Формата по-долу >>

Имате въпрос?