Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

5 стъпки към международeн успех в електронната търговия

Dec
08

Научете как можете да постигнете международен успех в eCommerce по-бързо и по-лесно. >>

Все още има много митове и неясноти около международната електронна търговия. Вярно е, че разширяването на Вашия онлайн бизнес на нови пазари не е най-лесното нещо, но не е и най-трудното. С правилен подход и подготовка можете да имате огромен успех.

 

Днес все повече и повече компании за електронна търговия се стремят да се разширят поради много ясна причина – да бъдат по-стабилни, като получават приходи от 2-3-4 пазара, вместо само от местния.

 

Заедно със специалистите по електронна търговия в MakesYouLocal.com искаме да Ви покажем как да превърнете трудното, скъпото и безсмисленото в постижимо, достъпно и възнаграждаващо.

 

Всичко в 5 стъпки:

 

1. Изберете пазар!

 

Изборът на страната, в която искате да се разширите, е от решаващо значение. Много предприемачи попадат в капана да инвестират в пазари, без преди това да направят задълбочен анализ. Техните магазини не са добре подготвени, провалят се и в резултат на това собствениците не само губят пари, но и желание за по-нататъшно разширяване.

 

Ако това е първото разширение за вас, бихме препоръчали да започнете с Чехия, Словакия и Полша, тъй като всички тези страни имат прилики и ако сте успешни в Румъния, вече имате огромни шансове да успеете в съседните страни.

 

Но ето няколко съвета, върху които да помислите:

 

  • 💠 Ако вече получавате поръчки от чужбина, проверете откъде идват повечето и защо. Чехите ли правят покупките? Или може би клиенти от Унгария? Ако получавате поръчки от чужбина, това е първи сигнал, че вашите продукти са необходими на този пазар.

 

  • 💠 Проверете вашите конкуренти на нов пазар. Какви са цените им? Какво е времето за доставка? Какви методи на плащане предлагат? Колко широка е продуктовата гама? Какви са отзивите на клиентите? Каква е политиката за връщане? Опитайте се да разберете с кого ще се конкурирате на нов пазар.

 

  • 💠 След като проучите конкуренцията, преценете дали навлизането на пазара определено си заслужава за вас. Има ли нещо, което можете да направите, за да се откроите и да привлечете клиенти? Как ще направите това? Какво е вашето конкурентно предимство?

 

2. Локализирайте вашия магазин.

 

Пълното локализиране на вашия онлайн магазин в чужбина е втората важна стъпка към успешното разширяване. Защо?

 

Клиентите от чужбина имат свои навици за пазаруване, които не бива да се подценяват. Трябва да отговорите на очакванията им и по този начин да спечелите доверието им. Запомнете едно нещо: опитайте се да разберете какво биха очаквали местните клиенти от професионалния онлайн магазин?

 

Дали очакват професионални преводи, лесни методи на плащане – за някои пазари опцията „Наложен платеж“ е задължителна, поне два или три метода на доставка с добре познати и доверени местни куриери, лесно връщане с местен адрес за връщане, местни социални медии и поддръжка на клиенти и т.н.? Вероятно да. В противен случай те ще изберат вашите конкуренти, когато правят поръчки.

3. Осигурете доверие на клиентите.

 

Чуждестранният купувач трябва да се чувства като у дома си във Вашия магазин, както в местен магазин, който познава и на който има доверие. Доверието е ключовият фактор за това дали клиентът ще направи покупка в онлайн магазина или не. След като се погрижите за версия на уебсайта на местен език и добавите необходимите мерки за логистика и плащане, ето какво още трябва да направите, за да изградите доверие на нов пазар:

 

  • 💠 Добавете местен телефонен номер. Дори ако вашите клиенти нямат много въпроси или проблеми за разрешаване, възможността да се свържат с жив човек от страната, в която се намират „в случай на спешност“, осигурява чувство за сигурност.

 

  • 💠 Добавете местен адрес за връщане. Бихте ли поръчали артикул без гаранция за безпроблемно връщане при нужда? Бихте ли изпратили продукта в чужбина за ваша сметка и търпеливо да изчакате за замяна или възстановяване на сумата? Едва ли.

 

  • 💠 Обслужване на клиенти на роден език. Колко често сте се обаждали на Клиентско обслужване и сте получавали помощ от консултант на английски? Когато въпросът за продукт или доставка е сравнително прост, може би повече хора са в състояние да се издигнат до висините на езиковите умения и действително да получат помощ.

 

  • 💠 Осигурете най-предпочитаните методи за доставка – в много страни от ЕС най-популярните и надеждни опции за доставка са силни местни куриерски компании, за които може дори да не сте чували, че идват от друга държава. Освен това процентът на клиентите, които избират алтернативи на доставката до дома, като автоматични пощенски станции (Parcel Lockers) или партньорски точки за достъп (PUDOs), нараства все повече и повече. За да постигнете правилното портфолио от куриерски компании и методи за доставка, ние ви препоръчваме да изберете нашите услуги, които комбинират всички тези опции в едно интегрирано решение.

 

  • 💠 Доставяйте от местен фулфилмънт склад – това не само осигурява най-високата възможна ефективност (ниски разходи за изпълнение и доставка на поръчка), но и изгражда доверие във вашите клиенти, като позволява 1-2 дни транзитно време за техните поръчки. Само по този начин можете да съответствате по конкурентоспособност на местните бизнеси.

 

4. Създайте стратегия

 

След като вашият магазин е готов да навлезе на нов пазар, важно е да подготвите стратегия за стартиране. Една ефективна стратегия трябва да включва вашите фиксирани и променливи разходи, като складиране, услуга за избор и опаковане, разходи за доставка, обслужване на клиенти и връщане. Ако нямате време и ресурси да прикриете тези процеси сами, използвайте нашите услуги, за да оптимизирате.

 

Също така е важно да изчислите колко трябва да продадете, за да сте на печалба и да изградите добра маркетингова стратегия. Ако непрекъснато наблюдавате какво работи и какво не, можете да реагирате бързо и да правите промени. Но, разбира се, първо направете основите (като AdWords, социални медии, бюлетини и т.н.) и по-късно разширете маркетинговите канали според първите резултати.

 

5. Бъдете търпеливи!

 

Експанзия в чужбина е възможна само с конкретни планове и действия, разписани във времето. А това се случва постепенно. Въпреки че всички бихме искали да видим незабавни резултати, успехът рядко се постига за една нощ. Изграждането на информираност и интерес на клиентите към марка или онлайн магазин е досадна работа. Реалистичните очаквания, превърнати в дефинирани маркетингови, логистични и оптимизационни дейности, ще помогнат за ускоряване на постигането на целите. Целите трябва да бъдат ясно дефинирани и включени в график – задължително със съответно отбелязани етапи.

 

Независимо дали имате опит в международната търговия или не, винаги е добра идея да се консултирате с експерт – местен специалист по електронна търговия, който може да ви каже как според тях работи (и изглежда!) уебсайтът ви и какво може да се подобри, и международен логистичен специалист, който може да изпълни за вас всички процеси след покупка на клиент.

 

Ако управлявате онлайн магазин и мислите за разширяване в чужбина, специалистите от MakesYouLocal и euShipments с радост ще ви помогнат да се подготвите и да успеете.

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни, във Facebook или LinkedIn профилите ни, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Нашият търговски екип е на ваше разположение за консултация и повече информация за предлаганите от нас логистични услуги за онлайн магазини.

С него може да се свържете чрез:

✆ 0700 70 755

office@eushipments.com

⌨ Формата за запитвания по-долу


Donatas Gudelis

Partner at MakesYouLocal
Имате въпрос?