Обадете ни се

0700 70 755

Пишете ни:

office@euShipments.com

5 лесни стъпки да стартирате онлайн магазин.

May
03

Какви трудности може да крие създаването на онлайн магазин и как да го стартираме успешно? Научете повече >>

Онлайн търговията става все по-благодатна почва за развитие през последните години, особено предвид повишения интерес на купувачите към онлайн пазаруването и стремглавото навлизане в ерата на дигитализацията.  

 

Изграждането и стартирането на онлайн магазин може да има огромен потенциал, но е изпълнено с многобройни решения на стратегическо и оперативно ниво, които могат да повлияят на успеха ви. 

 

В статията днес разглеждаме 5-те основни стъпки при изграждането на собствен онлайн магазин, но преди това ще направим едно уточнение. 

 

При създаването на онлайн магазин съществуват 2 основни начина  – изцяло персонализирана изработка на онлайн магазин и админски панел от IT специалисти или използването на готова eCommerce платформа, в която само добавяте своя брандинг, продукти, банкова сметка и куриерска компания, за да започнете да продавате. В първия случай IT специалистите са на ваше разположение за всички технически въпроси, а функционалностите и облика на онлайн магазина са по ваш вкус и желание. Разбира се, времето и средствата, които трябва да отделите за изработката, са в пъти повече от създаването на онлайн магазин в готова eCommerce платформа. Във втория случай характеристиките и функционалностите на избраната платформата са от ключово значение за бъдещето развитие на вашия онлайн магазин, което ни води към първата и най-важна стъпка в създаването на онлайн магазина:

 

Избор на правилната eCommerce платформа за вашия онлайн магазин

 

Първата стъпка при стартирането на онлайн магазин за всеки търговец е изборът на подходящата платформа. 

 

В много случаи онлайн търговците предпочитат използването на e-Commerce платформи пред изграждането на собствен сайт от нулата поради отличната оптимизация на продажбените процеси, удобството при управлението на онлайн продажбите и значително по-ниските разходи. 

 

Изграждането на онлайн магазин на SaaS платформа става изключително лесно и бързо без необходимост от технически познания. Месечните разходи под формата на такса или комисиона за поддръжка на платформата са ниски, а множеството вградени инструменти за оптимизация на процесите, свързани с плащания, клиентско обслужване, социални мрежи, алгоритми за проследяване на потребителското поведение, оферти, промоции и маркетинг правят избора за търговците още по-лесен. Основното предимство на този тип платформи обаче остава възможността за пълна оптимизация на логистиката и интеграцията с международни куриерски фирми.

 

Пред вас стоят няколко опции, като изборът ви трябва да бъде съобразен с вашите цели и възможности. Част от най-доказаните в България и Европа eCommerce платформи за международни онлайн продажби са Gombashop, Shopify, CloudCart, Magento, WooCommerce, Opencart и Valival Commerce, а когато сравнявате техните параметри е важно да обърнете внимание на следните фактори:

 

 • 💠 До колко се разпростират възможностите за персонализация и разнообразието от цветове, шрифтове и теми?
 • 💠 До каква степен е нужна намесата на специалист с технически познания и можете ли сами да изградите целия онлайн магазин?
 • 💠 Колко е максималният брой продукти, които можете да качите?
 • 💠 Включено ли е клиентско и техническо обслужване в абонамента?
 • 💠 Съществуват ли опции за превод на цялата информация на чужди езици?
 • 💠 Какви платежни методи предлага платформата и лесно ли се интегрират?
 • 💠 С кои куриерски компании има готови модули за интеграция и какви методи за доставка ще предложите на своите клиенти?
 • 💠 Под каква форма се извършва плащането към платформата – месечна или годишна такса, комисиона от продажбите, еднократно заплащане или комбинация от тях?

 

След като си отговорите на всички тези въпроси, докато опознавате платформите, съветваме ви да ги отнесете пряко към спецификите на вашия онлайн бизнес и да вземете решение спрямо това коя платформа ще ви бъде най-полезна и лесна за работа.

 

Тук е мястото да споменем, че в качеството си на интегратор на куриерски и фулфилмънт услуги за онлайн търговци и лидер в логистичното обслужване, ние разработихме готови модули за безплатна интеграция с всички изброени платформи за онлайн продажби.

 

Избор на маркетплейс

 

Друг канал за представяне и предлагане на продуктите онлайн са маркетплейсите. Това са големи онлайн магазини, където множество търговци добавят своите стоки и ги продават на вече изградената аудитория, възползвайки се от сигурен трафик от потребители. Сред основните предимства са достигането до по-широка сегментирана аудитория, международен трафик и минимизиране на разходите за изграждане на онлайн магазин, маркетинг и SEO, плащания, такси и пр.

 

Без значение дали ще използвате маркетплейсите като допълнителен канал или като основен, за оптимални резултати е ключово да достигате до възможно най-голяма част от целевата си аудитория. Ако тя търси продукти в маркетплейси като eMAG Marketplace, Amazon, eBay и AliExpress, то тогава и вие трябва да присъствате там.

 

Ако продавате стоки в България, Румъния или Унгария, eMAG Marketplace е правилният избор, тъй като той е сред най-разпознаваемите на тези пазари и има милиони активни онлайн потребители, които пазаруват от него всеки ден. Друго важно предимство на eMAG Маrketplace е, че предоставя възможност за пълна автоматизация на обработката на онлайн поръчките и интеграция с изградената от нас куриерска и фулфилмънт мрежа в 3-те държави благодарение на безплатния модул за интеграция, разработен от нашите IT специалисти. Това е огромно улеснение за вас, тъй като се освобождавате от целия логистичен процес и можете да се фокусирате само върху подбора на продуктите и маркетинга.

 

В случай, че планирате да продавате онлайн и в други Европейски пазари, можете да стартирате продажби и през eBay. Като световен лидер сред маркетплейсите eBay предлага множество оптимизации в процесите, свързани с онлайн продажбите и тяхното управление, а потребителеите, които използват активно eBay в Европа, са приблизително 400 млн. всеки месец. Друг аспект, който може да представлява интерес за вас, е че eBay предоставят възможност за участие в програми, които стимулират растежа на онлайн бизнеса ви, както и интеграция с международната ни мрежа за доставки в над 25 европейски държави, която се обслужва от над 30 премиум куриерски компании. 

 

Цялостна маркетинг стратегия и бранд идентичност

 

С нарастващата тенденция за дигитална трансформация на бизнесите е все по-трудно да се откроите от конкуренцията и точно тук идва ролята на маркетинговите инструменти за позициониране в дигиталния свят като:

 • 💠 Изграждане на бранд идентичност 
 • 💠 Изграждане на комуникационна стратегия
 • 💠 Рекламни маркетинг активности във Facebook и Google
 • 💠 SEO оптимизация и др.

 

Изграждането на цялостна бранд визия и комуникационна стратегия ще подобри разпознаваемостта ви в онлайн пространството и ще позиционира бранда ясно и дълготрайно в съзнанието на потребителите. 

 

Друг важен инструмент, част от цялостния маркетинг микс, са рекламните активности във Facebook и Google. Ако управлението на онлайн магазин не е просто странично занимание или хоби, а сериозно начинание, тогава можете да таргетирате и привличате конкретни потребители и да следите резултатите си прецизно чрез Google Analytics и Facebook Pixel, за да вземете правилните бизнес решения. Със стартирането на рекламни кампании и правилно изградени потребителски фунии вие ще достигате до целевите аудитории, а след известно време на оптимизация ще постигнете още по-висока ефективност, като понижите цената си за продажба.

 

Не на последно място SEO оптимизацията пряко влияе върху класирането на вашия онлайн магазин сред останалите резултати при конкретни потребителски търсения в Google. Тук е важно да подберете правилните ключови думи, по които искате да се класирате, качествени изображения и оптимизирани SEO атрибути за привличането на повече качествен органичен трафик към сайта. 

 

Избор на куриерска компания за международни доставки, фулфилмънт услуги или цялостно логистично решение

 

 

Стартирането на онлайн магазин е атрактивно начинание за мнозина, но малко осъзнават колко комплексен е целият продажбен процес от генерирането на поръчката от потребителя до извършването на доставката до адрес.

 

Логистиката е много голямо перо в управлението на онлайн магазините и често най-предизвикателната част от процеса, включвайки следните етапи:

 • 💠 Получаване на онлайн поръчка и входиране на клиентските данни в админския панел на сайта или маркетплейса
 • 💠 Обработка на поръчките и генериране на товарителници
 • 💠 Разпечатване на товарителници с параметрите на доставката (адрес, получател, телефон и др.) или изпращане на данните към куриерската компания директно чрез безплатна модулна интеграция
 • 💠 Транспортиране на стоките от адреса на търговеца до логистичната база на куриерската компания и/или подготовката им във фулфилмънт склад (ако търговецът използва такъв)
 • 💠 Доставка на пратките от избраната куриерска компания до крайния адрес за доставка

 

Важно е преди да сключите договор с куриерската компания да проверите: 

 • 💠 Какви са сроковете и цените за доставка, които предлагат за избраните от вас държави?
 • 💠 Какви опции за доставка предлага куриерската компания – експресна, удължена, до адрес, до куриерски офис, PuDo локации, локъри и пр.?
 • 💠 Кои държави обслужва компанията и възможно ли е да се активират нови пазари по ваше желание в избран от вас момент?
 • 💠 Предлага ли опция за доставки с наложен платеж и как се обработват и изплащат инкасираните средства?
 • 💠 Какви са възможностите за интеграция между тяхната система и избраната от вас eCommerce платформа и дали въобще има такива?
 • 💠 До каква степен е автоматизиран процесът на пренос на данни от вашия админски панел към куриерския софтуер?
 • 💠 Кой е отговорен за транспорта на стоките от вашия адрес до логистичния хъб на куриера?

 

Въпреки съществуващите интеграции между дадени онлайн платформи и конкретни куриерски компании, които автоматизират целия логистичен процес и дават възможност на онлайн предприемачите да се фокусират върху развитието на техния бизнес, работата с 1 единствена куриерска компания в дадена държава ограничава възможностите за развитие и конкурентна доставка на пратки на онлайн магазина. Това е така, защото той зависи на 100% от ценовите условия, капацитета, натовареността и качеството на услугите на куриерската компания, която в общия случай може да предложи ограничени методи за доставка в ограничен брой държави. Това води до сключване на още договори с други куриерски компании за всяка допълнителна държава и налага нуждата да минете през целия процес на проучване, селектиране, опознаване, договаряне на условия и сключване на договор с нова куриерска компания.

 

През последните години все повече онлайн търговци предпочитат да си партнират с интегратор на куриерски услуги, какъвто сме ние, euShipments.com, вместо да се обвързват с множество класически международни куриери. 

 

Ето и кои са основните предимства на интегратора на куриерски услуги:

 

 • 💠 Дава достъп до множество куриерски фирми и фулфилмънт центрове с 1 единствена интеграция с вашия админски панел чрез сключване на 1 единствен договор.
 • 💠 Предоставя поне 2 независими опции за доставка във всяка отделна държава.
 • 💠 Гарантира висок % на доставени поръчки и минимизира броя на неуспешно доставените пратки.
 • 💠 Дава възможност на купувачите сами да избират метода на доставка или местната куриерска фирма за получаване на пратките. 

 

Платежни методи и работа с “Наложен платеж”

 

От най-ключово значение при определянето на платежните методи във вашия онлайн магазин е това да отделяте минимални средства за излишните банкови такси за транзакции и превалутирания, а в същото време да предложите разнообразие от платежни методи, за да отговорите на потребителските потребности на потенциалните ви купувачи:

 • 💠 Предплащане по банков път
 • 💠 С кредитна/дебитна карта Visa/Mastercard
 • 💠 Наложен платеж
 • 💠 Плащания чрез небанкови институции като PayPal, Revolut и др.

 

При онлайн плащанията не можете да сте гъвкави, тъй като сте изцяло зависими от условията, които ви предлагат вашата банка и небанковите организации, които бихте могли да използвате.

 

Затова, за да оптимизирате разходите си е важно да проверите кои платежни методи можете да предоставите през избраната от вас платформа, дали куриерската компания, с която си партнирате извършва доставки с наложен платеж и каква е таксата, за да не останете в задънена улица на финалната права от изграждането на вашия собствен онлайн магазин.

 

Ние, например, свързахме с нашия софтуер различни платежни системи като PaySera, myPOS и iCard, за да отговорим на всички нужди на нашите клиенти и да им спестим излишните разходи и такси за финансови и банкови операции, превалутирания и плащания.

 

За да спестят значителни средства от общата цена на транспорта и обработката на сумите от наложен платеж, онлайн търговците, клиенти на euShipments.com, имат възможността да плащат фиксирана такса наложен платеж вместо % от инкасираната сума при определени условия и получават всички средства във валута и сметка по техен избор.

 

Стартирайте своя онлайн магазин бързо и лесно, а ние ще доставяме пратките ви изгодно и успешно в цяла Европа!

 

Ако тепърва стартирате в разработването на собствен онлайн магазин и се нуждаете от доверен партньор за обслужването на целия логистичен процес по складиране и доставка на вашите пратки, можете да се свържете с търговския ни екип на office@euShipments.com или да изпратите запитване, а ние ще ви изготвим индивидуална оферта спрямо нуждите на вашия бизнес. 

 

Бъдете на линия с euShipments в блога на сайта ни или Facebook страницата, за да научавате още интересни и полезни новини.

🔵🔵🔵

Свържете се с нас по телефон или чрез формата за запитвания по-долу, за ви предложим най-предпочитаните опции за международни доставки на онлайн поръчки и пратки в Европа.


Бетина Благовестова

Отдел "Финанси и счетоводство", euShipments
Имате въпрос?